فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 84، مهر و آبان 1396)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 84، مهر و آبان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بخش انگلیسی
  • سعید حضرتی، زین العابدین طهماسبی سروستانی، امیر رضا صادقی بختوری صفحات 535-551
    صبر زرد (Aloe barbadensis Miller.) یکی از مهمترین و اقتصادی ترین گیاهان دارویی، در بسیاری از کشورهای دنیا می باشد. به منظور بررسی تاثیر تنش کم آبی و کاربرد زئولیت بر کاهش اثرات تنش کم آبی گیاه صبر زرد آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. گیاهان در سه مرحله 90، 180 و 270 روز پس از اعمال تیمارها برداشت شدند. در شدت های بالای تنش کم آبی وزن تر برگ، وزن تر ژل و رشد گیاه کاهش یافت، اما ترکیب های بیوشیمیایی افزایش پیدا کردند. نتایج آزمایش نشان داد بیشترین تعداد برگ و پاجوش تولید شده توسط هر گیاه به ترتیب در رژیم آبیاری 20% و 40% تخلیه رطوبت با کاربرد 8 گرم زئولیت بدست آمد. به طوری که بیشترین مقدار وزن تر برگ و ژل در رژیم آبیاری 60% ظرفیت زراعی با کاربرد 8 گرم زئولیت به ترتیب 624.13 و 397.17 گرم، 270 روز پس از اعمال تیمارها بدست آمد. بیشترین میزان کارآیی مصرف آب در تیمار 40% ظرفیت آبیاری با کاربرد 8 گرم زئولیت و حداقل کارآیی مصرف آب در تیمار 80% ظرفیت آبیاری بدون کاربرد زئولیت حاصل شد. بیشترین و کمترین درصد آلوئین به ترتیب 23.48% و 10.80% در رژیم آبیاری 80% تخلیه ظرفیت زراعی و عدم کاربرد زئولیت 90 روز بعد از اعمال تیمارها و 40% تخلیه رطوبت ظرفیت زراعی با کاربرد 4 گرم زئولیت 180 روز پس از اعمال تیمارها بدست آمد. همچنین بیشترین میزان فروکتوز 234.71 و گلوکز 79.83 میلی گرم در هر گرم وزن خشک در تیمار 20% ظرفیت آبیاری بدون کاربرد زئولیت بدست آمد. با افزایش شدت تنش کم آبی تجمع پرولین در برگ های گیاه در مقایسه با تیمار بدون تنش افزایش پیدا کرد و بیشترین میزان در تیمار 40% رطوبت ظرفیت زراعی بدون کاربرد زئولیت 90 روز پس از اعمال تیمارها بدست آمد. بنابراین از نتایج این آزمایش می توان استنباط کرد که استفاده از زئولیت می تواند با افزایش ظرفیت نگهداری رطوبت خاک باعث بهبود رشد و عملکرد گیاه شده و اثرات منفی تنش کم آبی را در گیاه صبر زرد کاهش دهد. همچنین تحت تنش کم آبی در سطوح معین با تنظیم فشار اسمزی، منجر به افزایش کارآیی مصرف آب و ترکیب های بیوشیمیایی در این گیاه شد.
    کلیدواژگان: آلوئین، صبرزرد (Aloe barbadensis Miller، )، زئولیت، تنش کم آبی، عملکرد، ترکیب های بیوشیمیایی
  • سید مسلم موسویان، مصطفی درویش نیا صفحات 552-562
    هدف از این پژوهش، مطالعه فعالیت ضدقارچی گل میخک هندی (Syzygium aromaticum L.)، علیه سه پاتوژنAlternaria alternate، Botrytis cinerea و Fusarium solani جدا شده از میوه های گوجه فرنگی، گیلاس و سیب زمینی با اضافه کردن قارچ به محیط کشت آنها و همچنین شناسایی خاصیت ضد قارچی این اسانس به عنوان نگهدارنده مواد غذایی در برابر این پاتوژن‏ها می باشد. اسانس گیاه با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد و شناسایی و میزان این اسانس با استفاده از دو روش گاز کروماتوگرافی جرمی و گاز کروماتوگرافی انجام شد. مهمترین ترکیب های موجود در اسانس میخک هندی به ترتیب اوژنول (09/87%)، اوژنول استات (71/9%)، آرومادندرن (67/0%) و کاویکول (3/0%) بود. این اسانس بیشترین درصد بازدارندگی از رشد را روی قارچ B. cinerea داشت. به نحوی که در غلظت 200 میکرو لیتر در لیتر، به طور میانگین 97% از رشد این قارچ جلوگیری کرد. ولی درصد بازدارندگی از رشد در همین غلظت روی قارچ A. alternata و F. solani به طور میانگین به ترتیب 87% و 84% بود. غلظت 500 و 1000 میکرو لیتر در لیتر اسانس بیش از 95% و 100% از رشد هر سه قارچ جلوگیری کرد. بهترین غلظت اسانس در جلوگیری از رشد قارچ ها روی بافت میوه ها برای قارچ B. cinerea در غلظت 200 و برای دو قارچ دیگر در غلظت 1000 میکرو لیتر در لیتر بود. خاصیت قارچ کشی اسانس میخک در اثر ترکیب های فنولی موجود در آن مثل اوژنول است. در نتیجه ما نشان دادیم که اسانس Syzygium aromaticum به طور موثری علیه بیماری های پس از برداشت کاربرد دارد و از خاصیت ضد عفونی کننده آن می توان در بخش بیماری شناسی گیاهان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اسانس، قارچ، بازدارندگی از رشد، اوژنول
  • علیرضا استاجی، بهمن حسینی، اسماعیل دهقان، اصغر استاجی صفحات 563-578
    نوروزک (.Salvia leriifolia Bent) گیاهی علفی، چندساله، متعلق به تیره نعناع و بومی استان خراسان و سمنان می باشد که در سال های اخیر خواص مختلف دارویی این گیاه شناخته شده است. القاء پلی پلوئیدی به عنوان یک تکنیک مهم و کاربردی در اصلاح گیاهان دارویی و معطر است. به همین منظور برای بررسی تاثیر کلشی سین بر ویژگی های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و ترکیب های شیمیایی گیاه نوروزک آزمایشی انجام شد. القاء پلی پلوئیدی به وسیله تیمار مریستم انتهایی در مرحله چهار برگ حقیقی و هر یک در غلظت های مختلف کلشی سین (0، 0.05، 0.1، 0.2 و 0.5 درصد) همراه با سه سطح زمانی مختلف (24، 48 و 72 ساعت) انجام گردید. شناسایی سطح پلوئیدی گیاهان تیمار شده با بررسی های مورفولوژیکی، میکروسکوپی (نوری و الکترونی)، فلوسایتومتری و شمارش کروموزومی تعیین شد. شناسایی ترکیب های اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی انجام شد. آنالیز نتایج نشان داد که غلظت 0.05% با زمان 48 ساعت در مرحله چهار برگ حقیقی، به عنوان بهترین تیمار برای انگیزش تتراپلوئیدی (23.3%) در گیاه نوروزک می باشد. القاء تتراپلوئیدی در نوروزک سبب تغییرات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، سیتولوژیکی و ترکیب های شیمیایی از قبیل، افزایش معنی دار وزن تر و خشک، میزان کلروفیل، میزان فتوسنتز، همچنین کاهش ارتفاع گیاهان شد. همچنین، افزایش سطح پلوئیدی سبب تغییرات قابل توجهی در ترکیب های موجود در اسانس شد.
    کلیدواژگان: نوروزک (، Salvia leriifolia Bent)، کلشی سین، پلی پلوئیدی، فلوسایتومتری
  • صدیقه چورلی، سارا خراسانی نژاد صفحات 579-587
    امروزه کنترل زیستی عوامل بیماری زای گیاهی با هدف کاهش اثرات خطرناک آفت کش های شیمیایی ازجمله تهدید سلامتی بشر، آلودگی محیط زیست، از بین بردن موجودات غیرهدف و پیدایش عوامل بیماری زای مقاوم یک اولویت می باشد. علف سالک (Ceratocephalus falcatus L.) گونه ای از تیره آلاله، گیاه بسیار کوچک و کوتاه، یک ساله، به ارتفاع 5-3 سانتی متر، با ساقه کوتاه است. نمونه های گیاهی در سه تکرار بر پایه طرح کاملا تصادفی در اردیبهشت ماه 1394 از روستای بوژمهران (شهرستان نیشابور) با هدف ثبت خصوصیات مورفولوژیکی، بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی شامل فنل کل، فلاونوئید کل و خاصیت آنتی اکسیدانی و اثر عصاره آبی، متانولی و استونی این گیاه روی قارچ Fusarium graminearum جمع آوری گردید. تعداد گل در هر بوته به طور میانگین 5 عدد، تعداد برگ 19 عدد و طول اندام هوایی 3 سانتی متر بدست آمد. میزان فنل کل 0.098 میلی گرم گالیک اسید در گرم وزن خشک نمونه، میزان فلاونوئید کل 0.302 میلی گرم کوئرستین در گرم وزن خشک نمونه و فعالیت آنتی اکسیدانی آن 70.61% مهار رادیکال های آزاد تعیین شد. از نظر تاثیر عصاره ها روی قارچ Fusarium graminearum، بیشترین رشد خطی میسلیوم را نمونه شاهد و کمترین را عصاره متانولی داشت. در نتیجه عصاره متانولی با غلظت ppm30، درصد بازدارندگی بیشتری روی رشد خطی میسلیوم قارچ مورد بررسی داشت که می توان بیان کرد گیاه علف سالک نیز دارای خاصیت ضدقارچی بوده و از جایگاه خوبی در برنامه های مطالعاتی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: آلاله، اتنوفارماکولوژی، خواص ضدقارچی، مورفولوژی
  • مژگان امیدی، کرامت الله سعیدی، عبدالرحمان محمدخانی، محمدرضا باستان، بهناز سعادت جو صفحات 588-596
    گل ماهور با نام علمی Verbascum phlomoides L. از گیاهان دارویی ارزشمند متعلق به تیره خرگوشک می باشد. در این تحقیق عملکرد و ترکیب های موثره گل گیاه دارویی گل ماهور در دو منطقه کاشت شهرکرد و سپیدان بررسی شد. بذرها در فصل پاییز در هر منطقه در چهار تکرار کشت شدند؛ و در اواخر بهار سال بعد گل ها در مرحله باز شدن کامل برای ارزیابی عملکرد و صفات فیتوشیمیایی جمع آوری شدند. استخراج و اندازه گیری فنول کل به روش فولین سیوکالتیو، آنتوسیانین کل به روش دیفرانسیلی pH، موسیلاژ به روش استخراج گرم، فلاونوئید کل به روش رنگ سنجی آلومینیوم کلراید و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های نمونه های گل، با استفاده از روش DPPH انجام شد. بیشترین میزان عملکرد گل (652.5 کیلوگرم/هکتار)، فلاونوئید کل (3.53 میلی گرم روتین/گرم وزن خشک)، آنتوسیانین کل (1.35 میلی گرم/میلی لیتر) و فعالیت آنتی اکسیدانی (117.42) در شهرکرد بدست آمد که با منطقه سپیدان تفاوت معنی داری در سطح احتمال 5% داشت. همچنین بیشترین میزان موسیلاژ (2.34%) از سپیدان بدست آمد. نتایج این مطالعه نشان داد که منطقه کاشت بر کمیت و کیفیت ترکیب های گل ماهور موثر بود.
    کلیدواژگان: گل ماهور (Verbascum phlomoides L، )، موسیلاژ، عملکرد گل، شهرکرد
  • عبدالرسول زارعی، صادق ظهرابی، فاطمه بومه صفحات 597-607
    میزان تبخیر و تعرق و یا میزان آب مصرفی توسط گیاه اساس یک برنامه ریزی آبیاری را تشکیل می دهد. انجام آبیاری بدون آگاهی از نیاز واقعی گیاه به آب، باعث می شود که آب در اختیار گیاه کمتر از حد لازم و یا بیش از حد نیاز باشد، که هر دو حالت سبب زیان اقتصادی و کاهش کارایی مصرف آب می شود. یکی از بهترین راهکارهای ارائه شده در رابطه با بررسی نیاز آبی گیاهان، تعیین میزان ضریب گیاهی با کمک لایسیمتر می باشد. هدف از این مطالعه که در دانشگاه فسا واقع در 140 کیلومتری جنوب شرقی شیراز انجام شد، ارزیابی مراحل مختلف رشد و تعیین ضریب گیاهی گونه یک ساله سیاهدانه (Nigella sativa L.) می باشد. در این مطالعه ضریب گیاهی گونه مورد نظر در شرایط رطوبتی سهل الوصول با استفاده از میکرولایسیمتر وزنی با ابعاد (30×40 سانتی متر) و در سه تکرار تعیین شد. نتایج بدست آمده نشان داد که طول دوره هر یک از مراحل چهارگانه رشد (مرحله اولیه رشد، مرحله توسعه، مرحله میانی و مرحله پایانی) به ترتیب 10، 11، 41 و 23 روز می باشد. ضریب گیاهی سیاهدانه در هر یک از این مراحل به ترتیب 0.75، 1.02، 1.21 و 0.8 بود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آبیاری، ضریب گیاهی، مراحل رشد، نیاز آبی، سیاهدانه (Nigella sativa L، )
  • حسین سرتیپ، عیسی خمری، مهدی دهمرده صفحات 608-619
    کارلا (Momordica charantia L.) گیاهیست با خواص دارویی متعدد که میوه آن برای کنترل دیابت استفاده می شود. به منظور بررسی تاثیر کود های زیستی و شیمیایی بر ویژگی های کمی، کیفی و متابولیت های ثانویه کارلا، آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل: شاهد یا 100% کود شیمیایی (F1)، نیتروکسین + فسفات بارور2 (F2)، نیتروکسین + فسفات بارور2 + 75% کود شیمیایی (F3)، نیتروکسین + فسفات بارور2 + 50% کود شیمیایی (F4)، نیتروکسین + فسفات بارور2 + 25% کود شیمیایی (F5)، نانو کود زیستی (F6)، نانو کود زیستی + 75% کود شیمیایی (F7)، نانو کود زیستی + 50% کود شیمیایی (F8) و نانو کود زیستی + 25% کود شیمیایی (F9) بودند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که مصرف سطوح مختلف کودهای شیمیایی به همراه کودهای زیستی بر رنگیزه های فتوسنتزی و عملکرد میوه در واحد سطح معنی دار بود. مقایسه میانگین ها حکایت از برتری معنی دار تلفیق کودهای زیستی و شیمیایی نسبت به مصرف جداگانه این کودها داشت. بیشترین غلظت کلروفیلa (mg/g.fw30.66) و کاروتنوئیدهای برگ (mg/g.fw8.91) به ترتیب در تیمارهای F3 و F4 بدست آمد. بیشترین عملکرد میوه نیز در تیمار F4 بدست آمد که نسبت به تیمار شاهد افزایش 33/25 درصدی داشت. اثرات تیمارهای کودی بر تولید ماده موثره کارانتین به شدت معنی دار بود. به طوری که کمترین و بیشترین میزان این ماده به ترتیب در تیمار F3 (mg/gr.dw0.93) و تیمار F7 (mg/gr.dw42/3) حاصل شد. نتایج این تحقیق حکایت از آن داشت که کاربرد کود های زیستی نیتروکسین و فسفات بارور2 در ترکیب با 50% و 75% کودهای شیمیایی در بهبود صفات فیزیولوژیکی و عملکرد میوه گیاه کارلا تاثیر مثبتی داشته و به جای مصرف مداوم کود های شیمیایی، می توان با استفاده بهینه از نهاده های زیستی در راستای کشاورزی پایدار گام برداشت.
    کلیدواژگان: کارلا (Momordica charantia L، )، کود زیستی، میوه، کلروفیل، کارانتین
  • ایوب مزارعی، علیرضا سیروس مهر، زهرا بابایی صفحات 620-635
    تنش کمبود آب به طور دائم یا موقت، در رشد و توزیع پوشش طبیعی گیاهان بیشتر از سایر عوامل محیطی محدودکننده است. به منظور بررسی تاثیر قارچ های آربوسکولار مایکوریزا و تنش خشکی بر رشد و عملکرد گیاه خارمریم (Silybum marianum (L.) Gaertn.)، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل در چاه نیمه انجام شد. تنش خشکی در سه سطح (آبیاری براساس 100% ظرفیت مزرعه به عنوان شاهد، 60% و 30% ظرفیت مزرعه) و سه گونه قارچ مایکوریزا Glomus mosseae، Glomus versiformis و Glomus intraradices و بدون تلقیح به عنوان شاهد بود. نتایج نشان داد که پس از آغاز تیمارهای خشکی، خصوصیات رویشی مانند تعداد کاپیتول، تعداد دانه در کاپیتول، وزن هزاردانه، تعداد و مساحت سطح برگ، طول ریشه، تعداد شاخه های فرعی، ارتفاع بوته، وزن خشک برگ، ساقه و ریشه با افزایش خشکی به طور معنی داری کاهش یافتند. محتوای نسبی آب برگ در اثر خشکی به شدت تحت تاثیر قرار گرفت و از 77.3 در شاهد به 57.01 در 30% FC کاهش یافت. همچنین با افزایش تنش خشکی میزان فسفر برگ کاهش و مقدار پتاسیم برگ افزایش یافت. در پاسخ به تنش خشکی، فرایندهای تنظیم اسمزی در گیاهان ماریتیغال فعال شد و میزان پرولین در برگ ها افزایش (بیشترین مقدار 0.13 میلی گرم بر گرم بافت در آبیاری 30% FC) یافت ولی درصد سیلیمارین در آبیاری کامل از 16.35% به 10.24% در آبیاری 30% FC کاهش یافت. تلقیح با قارچ مایکوریزا شاخص های رشد رویشی، درصد سیلیمارین (بیشترین میزان در کاربرد G. mosseae و کمترین در شاهد)، محتوای نسبی آب گیاه و محتوای فسفر و پتاسیم برگ گیاه خارمریم را در شرایط تنش خشکی در مقایسه با گیاهان تلقیح نشده به طور معنی داری افزایش داد، ولی میزان پرولین برگ کمتر شد. به طور کلی، کاربرد قارچ میکوریزا سبب افزایش مقاومت به تنش خشکی در گیاه خارمریم شد.
    کلیدواژگان: پرولین، سیلیمارین، فسفر، کاپیتول، گیاه دارویی، مایکوریزا
  • اسماعیل زنگانی، سعید زهتاب سلماسی، بابک عندلیبی، عباسعلی زمانی صفحات 636-648
    به منظور بررسی اثرات سدیم نیتروپروساید بر افزایش تحمل به خشکی در ماریتیغال (Silybium marianum (L.) Gaertn.)، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سال 1393 انجام شد. در این آزمایش سدیم نیتروپروساید (SNP) در سه سطح صفر، 100 و 200 میکرومول در لیتر به عنوان فاکتور اصلی، تنش خشکی در سه سطح شاهد و قطع آبیاری از مرحله ساقه روی و گرده افشانی تا پایان دوره رشد به عنوان فاکتور فرعی و دو ژنوتیپ ماریتیغال (مجاری و ساری) به عنوان فاکتور فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. با افزایش شدت خشکی سرعت فتوسنتز برگ حدود 45% نسبت به شاهد در هر دو ژنوتیپ کاهش معنی داری نشان داد، در صورتی که با کاربرد 100 میکرومولار سدیم نیتروپروساید، فتوسنتز برگ تا حدود 80% و 100% به ترتیب در رقم مجاری و اکوتیپ ساری نسبت به عدم کاربرد آن در تنش ساقه روی افزایش معنی داری یافت. قطع آبیاری سبب کاهش معنی دار رنگریزه های فتوسنتزی در اکوتیپ ساری گردید، در صورتی که این کاهش در زمان تنش ساقه روی با کاربرد سدیم نیتروپروساید بهبود یافت. تنش خشکی در هر دو مرحله قطع آبیاری سبب کاهش عملکرد دانه در هر دو ژنوتیپ گردید، در حالی که با کاربرد خارجی 100 میکرومولار سدیم نیتروپروساید این کاهش به ویژه در اکوتیپ ساری جبران شد. همچنین قطع آبیاری عملکرد ماده موثره را کاهش داد ولی این کاهش به ویژه در مرحله تنش گرده افشانی با افزایش درصد سیلیمارین و عملکرد دانه تحت محلول پاشی با 100 میکرومولار SNP جبران گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت 100 میکرومولار سدیم نیتروپروساید در محافظت از گیاه ماریتیغال با افزایش شدت خشکی و کشت این گیاه در سیستم های کمبود آب موثر می باشد.
    کلیدواژگان: اکسید نیتریک، سرعت فتوسنتز، سیلیمارین، قطع آبیاری، محتوای نسبی آب
  • محمد بهزاد امیری، پرویز رضوانی مقدم، محسن جهان، میلاد صالح آبادی، نگار ناصری صفحات 649-662
    به منظور بررسی اثر تراکم بوته و مقایسه نهاده های اکولوژیک و شیمیایی بر برخی خصوصیات کیفی گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch. & Mey.) آزمایشی در دو سال زراعی متوالی 91-1390 و 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. کرت های اصلی و فرعی به ترتیب شامل 3 تراکم کاشت (10، 5 و 3 بوته در مترمربع) و سه نوع کود آلی و یک نوع کود شیمیایی (کمپوست، ورمی کمپوست، کود گاوی، کود شیمیایی نیتروژن و شاهد) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در تراکم 10 بوته در مترمربع (79 میلی گرم در میلی لیتر) و بیشترین میزان فنول کل در تراکم 5 بوته در مترمربع (51 میلی گرم اسید گالیک در گرم وزن خشک گل) مشاهده شد. کودهای کمپوست، ورمی کمپوست، گاوی و شیمیایی در تراکم 10 بوته در مترمربع، میزان فنول کل را به ترتیب 51، 35، 40 و 63 درصد در مقایسه با شاهد افزایش دادند. کاربرد کودهای کمپوست و ورمی کمپوست در تراکم 3 بوته در مترمربع به ترتیب منجر به افزایش 39 و 38 درصدی میزان فلاونوئید کل نسبت به شاهد شد. بیشترین میزان آنتوسیانین کل در تراکم 5 بوته در مترمربع حاصل شد. کودهای ورمی کمپوست و گاوی به ترتیب افزایش 10 و 13 درصدی روغن دانه و افزایش 34 و 13 درصدی پروتئین دانه را در مقایسه با شاهد سبب شدند. به طور کلی با توجه به یافته های این پژوهش، به نظر می رسد با استفاده از نهاده های بوم سازگار و تعیین تراکم مطلوب گاوزبان ایرانی، می توان ضمن بهبود کیفیت و سلامت محصول، خسارتهای ناشی از نهاده های شیمیایی را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین کل، روغن دانه، سلامت محصول، فعالیت آنتی اکسیدانی، نهاده اکولوژیک، ورمی کمپوست
  • آزاده خامه سیفی، فاطمه سفیدکن صفحات 663-672
    گونه Tanacetum polycephalum از خانواده کاسنی و جنس مینا، گیاهی معطر و چندساله و دارای خواص دارویی متعدد است. در این تحقیق به منظور بررسی و مقایسه کمی و کیفی اسانس سرشاخه گلدار و هر یک از اجزای آن (گل، برگ و ساقه) به صورت مجزا، برای اولین بار، ابتدا بذر T. polycephalum Schultz. Bip. subsp. polycephalum از استان کردستان (اطراف شهرستان قروه) جمع آوری و در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات البرز، واقع در شهرستان کرج وابسته به موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، کشت شد. پس از جمع آوری اندام هوایی گیاه در زمان اوج گلدهی، جدا کردن اندام ها و خشک کردن در سایه، اسانس گیری به روش تقطیر با آب انجام شد. اسانس های حاصل با استفاده از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه کمی و کیفی قرار گرفتند. بیشترین بازده اسانس (W/W نسبت به وزن خشک) از سرشاخه گلدار (0.87%) و کمترین بازده اسانس از ساقه (0.12%) بدست آمد. بازده اسانس برگ، 0.61% و گل نیز 0.46% بود. عمده ترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس سرشاخه گلدار کامفور (35.5%)، سیس کریزانتنول (10.1%) و آلفا-ترپینن (9.5%) بودند. در حالی که در اسانس گل 8/25% کامفور و 21.4% ترانس کریزانتیل استات وجود داشت. در اسانس برگ نیز 25.4% کامفور، 2/1313.2% آلفا-ترپینن و 11.2% سیس کریزانتنول وجود داشت. در حالی که ترکیب های عمده اسانس ساقه ترانس-بتا-فارنزن (39.7%) و کامفور (8.5%) بودند. براساس نتایج این تحقیق، اگر هدف از استخراج اسانس این گیاه دستیابی به کامفور و سیس کریزانتنول، به ترتیب اسانس گیری از سرشاخه گلدار و برگ قابل توصیه است، اما برای دریافت میزان بیشتر ترانس کریزانتیل استات، اسانس گیری از گل قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: Tanacetum polycephalum Schultz، Bip، Subsp، polycephalum، اسانس، کامفور، سیس و ترانس کریزانتنول
  • امین باقی زاده، مژگان مقدری، غلامرضا بخشی خانیکی صفحات 673-681
    کلپوره (Teucrium polium L.) گیاهیست علفی، پایا و پرشاخه که در نواحی مختلف اروپا و خاورمیانه ازجمله ایران به صورت وحشی می روید. برای بررسی تنوع ژنتیکی ژرم پلاسم این گیاه در استان کرمان، ابتدا با استفاده از روش CTAB استخراج DNA از 15 نمونه جمع آوری شده انجام شد. از 15 آغازگر RAPD برای انجام PCR استفاده شد. داده های بدست آمده حاصل از الکتروفورز توسط نرم افزار NTSYS با ضریب تشابه دایس و به روش UPGMA آنالیز شدند. سپس به منظور بررسی تنوع فیتوشیمیایی ژرم پلاسم کلپوره از 7 ژنوتیپ از بین نمونه های جمع آوری شده با استفاده از روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر اسانس گیری بعمل آمد و با استفاده از دستگاه GC/MS تجزیه و شناسایی اسانس انجام شد. بر روی داده های حاصل از نتایج GC/MS توسط نرم افزار SPSS تجزیه خوشه ایانجام و دندروگرام مربوطه رسم گردید. پس از انجام الکتروفورز محصولات حاصل از PCR پرایمرهای RAPD، 182 باند ایجاد شد که در محدوده 230 تا 2300 جفت باز قرار داشتند که از این تعداد، 169 باند (93%) چند شکلی نشان دادند. میزان تشابه ژنتیکی نمونه ها بین 0.37 تا 0.72 بود. براساس نتایج تجزیه خوشه ایداده های مولکولی، نمونه های جمع آوری شده در چهار گروه قرار گرفتند. مواد موجود در اسانس ژنوتیپ های کوهبنان، باغین، شهر بابک، عنبرآباد، راور و کرمان 100% شناسایی شد. در دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ایداده های فیتوشیمیایی، نمونه های مورد نظر در سه گروه طبقه بندی شدند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی، کلپوره (Teucrium polium L، )، RAPD، اسانس، GC، MS
  • الهام عقیلی، کهین شاهانی پور، لیلا امجد صفحات 682-688
    Anthemis gayana Bioss. گیاهی از تیره کاسنی می باشد که فعالیت آنزیم های کبدی را تغییر می دهد و باعث کاهش آنزیم های کبدی و استرس اکسیداتیو می شود. پاراستامول (استامینوفن) یک داروی ضد تب و ضد درد است که در مقادیر بالا منجر به افزایش فعالیت ترانس آمینازهای کبدی در انسان و حیوانات می شود. هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثر حفاظتی عصاره متانولی گیاه Anthemis gayana Bioss. بر عملکرد کبد و استرس اکسیداتیو در رت های تحت تیمار با پاراستامول بود. این مطالعه تجربی بر روی 40 سر موش آزمایشگاهی بزرگ نر که به 8 گروه 5تایی تقسیم شدند، انجام گردید. حیوانات گروه اول (کنترل) نرمال سالین، گروه دوم پاراستامول با دوز mg/kg300، گروه سوم، چهارم و پنجم عصاره متانولی Anthemis gayana به ترتیب با دوز mg/kg100، 200، 300 و گروه ششم، هفتم و هشتم عصاره Anthemis gayana به ترتیب با دوز mg/kg100، 200، 300 و پاراستامول با دوز mg/kg300 با هم به صورت درون صفاقی به مدت 30 روز دریافت کردند. سپس اندازه گیری فعالیت آسپارتات ترانس آمیناز (AST)، آلانین ترانس آمیناز (ALT)، آلکالن فسفاتاز (ALP) و مالون دی آلدئید (MDA) 48 ساعت بعد از آخرین تزریق انجام شد. نتایج حکایت از افزایش معنی دار میزان فعالیت AST، ALT و ALP سرم در گروه تیمار شده با پاراستامول نسبت به گروه کنترل داشت. همچنین Anthemis gayana دارای تاثیر محافظتی بر فعالیت کبد بوده و این تاثیر با کاهش معنی دار ALT و MDA سرم در گروه دریافت کننده عصاره متانولی Anthemis gayana به اثبات رسید (0.05>P). نتایج مطالعه نشان داد که عصاره متانولی Anthemis gayana اثر حفاظتی بر فعالیت برخی از آنزیم های کبدی و استرس اکسیداتیو دارد.
    کلیدواژگان: Anthemis gayana Bioss، آنزیم های کبدی، عصاره متانولی، استامینوفن
  • سیده فائزه تقی زاده، غلامحسین داوری نژاد، جواد اصیلی، سید حسین نعمتی، غلامرضا کریمی صفحات 689-702
    این مطالعه با هدف شناسایی ترکیب های شیمیایی، بررسی اثرات آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی و سمیت سلولی اسانس حاصل از برگ پسته (Pistacia vera L. var. Sarakhs) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. ترکیب های موجود در اسانس با استفاده از گاز کروماتوگرافی جرمی (GC-MS) تعیین شدند و شامل 28 ترکیب بودند که 98.28% از کل ترکیب اسانس را شامل شد. بخش اعظم این ترکیب ها روغن های اسانسی هیدروکربنه (48.8%)، سزکوئی ترپن های هیدروکربن (68/35%) و روغن های اسانسی اکسیژنه (5/11 %) بودند. در بررسی اثرات ضدمیکروبی اسانس بر روی 4 سویه باکتری و یک قارچ مشخص شد که باکتری های گرم مثبت نسبت به گرم منفی ها حساس تر بودند، به طوری که MIC و MBC در مقادیر برابر برای Staphylococcus aureus 16 میکروگرم بر میلی لیتر و برای باکتری Bacillus cereus و قارچ Candida albicans 90 میکروگرم بر میلی لیتر بدست آمد. شاخص MIC و MBC برای باکتری های گرم منفی Escherichia coli و Pseudomonas aeruginosa 135 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید. در بررسی اثرات آنتی اکسیدانی اسانس به روش سنجش میزان بازداری رادیکال های آزاد ((DPPH، شاخص IC50 اسانس 0.005±19.03 میکروگرم بر میلی لیتر محاسبه شد. میزان اثرات آنتی اکسیدانی در روش FRAP 9.9 میلی مول بر گرم و درصد بازداری بتاکاروتن 50.14 تعیین گردید. در بررسی اثرات سمیت سلولی اسانس به روش آلامار بلو، شاخص IC50 به روی رده سلولی MCF-7، پایین تر از 50 میکروگرم بر میلی لیتر (32.20 میکروگرم بر میلی لیتر) و برای رده های سلولی PC3 و DU-145 به ترتیب 52.38 و 98.78 میکروگرم بر میلی لیتر محاسبه شد.
    کلیدواژگان: پسته (Pistacia vera L، var، Sarakhs)، رده سلولی، سویه های میکروبی، مونوترپن
|
  • S. Hazrati, Z. Tahmasebi Sarvestani, A.R. Sadeghi Bakhtoori Pages 535-551
    Aloe barbadensis Miller. is one of the most economically important medicinal plants in many countries of the world. This investigation aimed at evaluating the effects of water stress and zeolite on growth, yield and chemical compositions of A. barbadensis. The study was conducted in the research greenhouse of Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University. The plants were harvested 90, 180 and 270 days after imposing the treatments. Water deficit stress decreased growth, leaf fresh and gel fresh weight and increased biochemical compounds. The results showed that the greatest number of new leaves and pup were produced by the plants irrigated 20% and 40% FC with 8 g zeolite, respectively. Generally, the highest leaf fresh and gel fresh weight were observed 270 days after imposing the treatments when plants were irrigated after depleting 40% of the FC and amendment with 8 g zeolite (624.13 and 397.17 g), respectively. The water use efficiency increased with less water and more zeolite availability. The highest water use efficiency of leaf and gel was obtained from the plants irrigated after depleting 60% of field capacity and treated with 8 g zeolite. In addition, the results indicated that the maximum aloin concentration (23.48%) and proline accumulation (0.85 (mg [g FW]-1) were obtained 90 days after imposing the treatments when the plants were irrigated after depleting 80% and 60% of FC where no zeolite was applied, respectively. Irrigation after 80% depletion of FC without zeolite application resulted in the highest fructose and glucose content, respectively (234.71 and 79.83 mg g DW−1). In general, application of zeolite could alleviate water stress adverse effects, and improved plant growth and yield. Severe water stress decreased leaf yield and plant growth, while caused an increase in biochemical compounds.
    Keywords: Aloin, Aloe barbadensis Miller, zeolite, water deficit, Yield, biochemical compounds
  • M. Moosavian, M. Darvishnia Pages 552-562
    This research was aimed to study the effects of antifungal activity of cloves (Syzygium aromaticum L.) essential oil against three pathogens-Botrytis cinerea, Alternaria alternata and Fusarium solani-isolated from tomato, cherries and potatoes by adding the fungus to their medium and also identify antifungal activity of the essential oil as a food preservative against the pathogen. Essential oil was extracted by Clevenger-type apparatus and identification and amount of the essential oil was performed using chromatography–mass spectroscopy and gas chromatography.The most important components of the essential oil were isoeugenol (87.09%), eugenol acetate (9.71%), Aromadendrene (0.68%), Chavicol (0.3%), and Linalool (12.51%), respectively. Isoeugenol has the highest percentage of growth inhibitory on B. cinerea, so that, on average, 97% of the growth of this fungus was prevented at the concentration of 200 µl/l. However, the growth inhibitory percentage at this concentration was calculated to be 87% and 94%, for A. alternata and F. solani, respectively. More than 95% and 100% of the growth of all three fungi was prevented at concentrations of 500 and 1000 µl/l of essential oil.The best essential oil concentration to prevent the growth of fungi on fruit tissue was 200µl/l for B. cinerea, and 1000 µl/l for two other fungi. Antifungal properties of S. aromaticum essential oil are due to phenolic compounds in it like eugenol. Our results clearly showed that S. aromaticum essential oil was effective against post-harvest diseases, and its antiseptic properties could be used in plant pathology.
    Keywords: essential oil, fungi, growth inhibition, eugenol
  • A.R. Estaji, B. Hosseini, E. Dehghan, A. Estaji Pages 563-578
    Salvia leriifolia Bent., belonging to Lamiaceae family, is a perennial herbaceous plant, which is endemic to Khorasan and Semnan provinces of Iran. Different pharmacological activities of this plant have been evaluated in recent years. Induction of polyploidy is an important technique for breeding of medicinal and aromatic plants. In the present study, we studied the effects of colchicine on morphological and physiological characteristics and chemical compositions of Salvia leriifolia. Polyploidy induction was carried out in the four-leaf stage. Apical meristem was treated by colchicine at concentrations of 0, 0.05, 0.1, 0.2, and 0.5%, and three different time levels of 24, 48 and 72 hours. Morphological, microscopic (light and electron), flow cytometric analysis and chromos counting were used for ploidy induction analysis and selection of induced tetraploids. Identification of essential oil compounds was carried out by gas chromatograph and gas chromatography mass spectrometry methods. According to the results, colchicines at a concentration of 0.05% for 48 hours at four-true-leave stage was the best treatment for induction of autotetraploidy (23.3%) in Salvia leriifolia. Tetraploid induction in Salvia leriifolia caused significant changes in morphological, cytological, physiological and physiochemical characteristics such as increased dry and fresh weight, chlorophyll content, photosynthesis, and decreased plant height. In addition, an increase in ploidy level caused significant changes in essential oil composition.
    Keywords: Salvia leriifolia Bent, colchicine, polyploidy, flow cytometry
  • S. Chorli, S. Khorasaninejad Pages 579-587
    The biological control of plant pathogens is a priority for reducing of the dangerous effects of chemical pesticides that are include threats for human health, environmental pollution, and the emergence of pathogens resistant eliminates. Ceratocephalus falcatus L. such a buttercup, plant is very small annual plant, 3-5 cm tall, it has short stems. Plant samples were collected based on completely randomized design with three replications in May 2015 from the village of Buzhmehran (city of Neyshabur) to record of morphological, phytochemical characterization such as total phenol, total flavonoids and antioxidant water extract, methanol and acetone plant the fungus Fusarium graminearum. The number of flowers per plant on average 5 numbers, leaf number was 19 and the plant is 3 cm tall. The total phenol Gallic acid 0/098 mg per gram of dry weight, the flavonoids quercetin 0/302 mg per gram of dry weight and percent free radical scavenging antioxidant activity it was determined 70/618. The effect of the extracts on the fungus Fusarium graminearum were showed that the most-linear growth of mycelium to control the methanol extract had the lowest. As a result, methanol extracts percent more on linear growth inhibition was assessed fungus can be concluded that Ceratocephalus falcatus has antifungal properties and enjoys good standing in study programs.
    Keywords: Buttercup, ethno pharmacology, anti fungi, morphology
  • M. Omidi, K. Saeidi, A. Mohammadkhani, M.R. Bastan, B. Saadatjou Pages 588-596
    Mullein (Verbascum phlomoides L.) is a valuable medicinal plant belonging to the Scrophulariacea. In this study, the yield and active substances of flowers in Shahrekord and Sepidan regions were investigated. The experiment was based on a completely randomized design with four replications. Seeds were sown in autumn. Flowers were collected at full flowering stage for evaluation of yield and active substances. Total phenols, total anthocyanin, mucilage, total flavonoids and antioxidant activity were measured using Folin-ciocalteau, different pH, hot extraction, colorimetric aluminum, and DPPH methods, respectively. Shahrekord region had the highest flower yield (652.5 kg/h), total flavonoid (3.53 mg rutin/g dw), total anthocyanin (1.35 mg/ml) and antioxidant activity (117.42), showing significant difference with Sepidan region (P
    Keywords: Mullein (Verbascum phlomoides L.), mucilage, flower yield, Shahrekord
  • A.R. Zarei, S. Zohrabi, F. Boomeh Pages 597-607
    The amount of evapotranspiration or amount of water consumed by plant is the basis of irrigation planning. Irrigation without awareness of the actual plant requirement for water causes economic losses and reduced water use efficiency. One of the best approaches to assess plant water requirement is determination of crop coefficient using lysimeters. The aim of this study, which was conducted at Fasa University, located 140 kilometers south-east of Shiraz, was to evaluate the different growth stages of Nigella sativa L. and determine the crop coefficient of this annual species. In this study, the crop coefficient of the study species was determined by using a weighing microlysimeter (40×30 cm) and three replications in a good moisture condition. The results showed that the length of each growth stage (initial, developmental, middle and final growth stage) was calculated to be 10, 11, 41 and 23 days, respectively. The crop coefficient (Kc) of Nigella sativa in each stage was calculated to be 0.75, 1.02, 1.21 and 0.8, respectively.
    Keywords: Irrigation scheduling, crop coefficient, growth stages, water requirement, Nigella sativa L
  • H. Sartip, I. Khammari, M. Dahmarde Pages 608-619
    Karela (Momordica charantia L.) is a plant with multiple medicinal properties, whose fruits are used to control diabetes. In order to study the effects of biological and chemical fertilizers on quantitative and qualitative properties and secondary metabolites of Karela, an experiment was conducted as a randomized complete block design with three replications in the Research Field of Agricultural Research Institute of Zabol University. Experimental treatments included: control or 100 percent chemical fertilizer (F1), nitroxin fertile phosphate 2 (F2), nitroxin fertile phosphate 2 75 percent chemical fertilizer (F3), nitroxin fertile phosphate 2 50 percent chemical fertilizer (F4), nitroxin fertile phosphate 2 25 percent chemical fertilizer (F5), biological nano-fertilizer (F6), biological nano-fertilizer 75 percent chemical fertilizer (F7), biological nano-fertilizer 50 percent chemical fertilizer (F8) and biological nano-fertilizer 25 percent chemical fertilizer (F9). The results of analysis of variance indicated that the effects of application of different chemical fertilizer levels along with biological fertilizers were significant on photosynthetic pigments and fruit performance per area. Comparison of means showed significant superiority of combination of biological and chemical fertilizers compared to separate application of these fertilizers. The highest concentration of chlorophyll a (30.66 mg/gr.fw) and leaf carotenoids (8.91 mg/gr.fw) were obtained in F3 and F4 treatments, respectively. The highest fruit yield was obtained in F4 treatment, showing an increase of 25.33 percent compared to control treatment. The effects of fertilizer treatments were highly significant on production of carnitine, so that the lowest and highest content were obtained in F3 treatment (0.93 mg/gr.dw) and F7 treatment (3.42 mg/gr.dw), respectively. Results of this research showed that application of biological fertilizers including nitroxin and fertile phosphate 2 in combination with 75 and 50 percent of chemical fertilizer had a positive effect on improvement of physiological traits and fruit performance of Karela. Therefore, instead of continuous use of fertilizers, steps could be taken towards sustainable agriculture by optimizing the use of biological inputs.
    Keywords: Karela (Momordica charantia L.), biological fertilizer, fruit, chlorophyll, carantin
  • A. Mazaraei, A.R. Sirousmehr, Z. Babaei Pages 620-635
    Drought stress, temporally or permanently, is a more limiting factor in growth and distribution of vegetation cover than other environmental factors. In order to study the effects of vesicular arbuscular mycorrhizal and drought stress on growth and yield of Milk thistle (Silybum marianum (L.) Gaertn.), a pot experiment was performed as factorial based on completely randomized design in three replications in the research greenhouse of Chahnimeh at the University of Zabol. Drought stress consisted of two levels including %60 and %30 of field capacity and full irrigation as control treatment. Three mycorrhizal fungi including Glomus mosseae, Glomus versiformis, and Glomus intraradices were investigated. The results showed that after starting of drought stress, vegetative characteristics such as number of capituls, number of seeds in capitul, 1000 seeds weight, leaf number and area, root length, number of minor branches, plant height, and dry weight of leaf, stem and root, significantly decreased with increasing drought stress. RWC of leaf was intensely affected by drought and decreased from 77.3 in control treatment to 57.01 in 30% of field capacity irrigation treatment. In addition, with increasing drought stress, the amount of phosphorus in leaves decreased and the amount of potassium increased. Osmotic adjustment in Milk thistle was increased in response to drought stress and leaf proline content increased (the highest 0.13 mg/g tissue in 30% of field capacity treatment); however, silimarin content decreased from 16.35 in full irrigation to 10.24 in 30% of field capacity treatment. Inoculation with VAM significantly increased vegetative indices, silimarin content (the highest in G. mosseae application and the lowest in control), plant RWC, and leaf content of P and K under drought stress conditions compared to uninoculated plants; however, the leaf proline content was low. In general, application of mycorrhizae fungi increased drought stress resistance in Milk thistle.
    Keywords: Proline, silimarin, phosphorus, capitul, herbal plant, mycorrhiza
  • E. Zangani, S. Zehtab Salmasi, B. Andalibi, A.A. Zamani Pages 636-648
    To evaluate the effects of sodium nitroprusside (SNP) on tolerance enhancement towards drought in Milk thistle (Silybium marianum (L.) Gaertn.), an experiment was conducted in a split split plot restriction in a randomized complete block design with three replications. The study was conducted in the research field of the University of Zanjan in 2014. Sodium nitroprusside at three levels of 0, 100 and 200 µmol l-1 was considered as the main factor, while drought stress at three levels of control and withholding irrigation at stem elongation and anthesis stages were regarded as sub factors. Finally, two genotypes of milk thistle (Hungarian and sari) comprised sub-sub factors. With increasing drought severity, leaf photosynthesis rate decreased significantly up to 45 percent compared with the control in both genotypes. Application of 100 µM SNP increased the leaf photosynthesis during stem elongation by roughly 80 and 100 percent in the Hungarian cultivar and Sari ecotype, respectively compared to non-application of SNP. Drought stress significantly decreased the pigment content in Sari ecotype, while this decrease was compensated by applying SNP during stem elongation. Drought stress in both stages of irrigation withholding reduced the grain yield in both genotypes. However, the exogenous application of 100 µM SNP compensated the reduction of grain yield, particularly in Sari ecotype. In addition, withholding of irrigation reduced the active ingredient yield; however, this reduction was compensated by increasing the content of silymarin and grain yield especially in the stage of anthesis stress with application of 100 µM SNP. Research findings showed that concentration of 100 µM SNP was more efficient to protect the milk thistle with increasing drought severity and cultivation of this plant in the water deficit systems.
    Keywords: Nitric oxide, photosynthesis rate, silymarin, withholding irrigation, relative water content
  • M.B. Amiri, P. Rezvani Moghaddam, M. Jahan, M. Salehabadi, N. Naseri Pages 649-662
    This research was aimed to investigate the effects of plant density and organic and chemical fertilizers on some phytochemical characteristics of Iranian ox-tongue (Echium amoenum Fisch. & Mey.). The study was conducted as a split plot experiment based on RCBD design with three replications, conducted in 2011-2014, in Ferdowsi University of Mashhad, Iran. The main and sub plots included three plant densities (10, 5 and 3 plants per m2) and three types of organic fertilizers and one type of chemical fertilizer (compost, vermicompost, cow manure, nitrogen chemical fertilizer and control), respectively. The results showed that the highest antioxidant activity was obtained in a density of 10 plants per m2 (79 mg/ml) and the highest total phenols was observed in a density of 5 plants per m2 (51 mg GAE/g flower DW). Compost, vermicompost, cow manure and chemical fertilizer increased total phenols to 51, 35, 40 and 63%, respectively compared to control. Application of vermicompost and cow manure in a density of 3 plants per m2 increased total flavonoid up to 39 and 38%, respectively compared to control. The highest total anthocyanin was obtained in a density of 5 plants per m2. Vermicompost and cow manure increased the seed oil (10 and 13%), and seed protein content (34 and 13%), respectively compared to control. In general, according to the findings of this research, it seems that the use of eco-friendly inputs and determining the optimal density of Iranian ox-tongue could result in improving the quality and health of product and minimizing the damage caused by chemical inputs.
    Keywords: Total anthocyanin, seed oil, health of product, antioxidant activity, ecological input, vermicompost
  • A. Khameseifi, F. Sefidkon Pages 663-672
    Tanacetum polycephalum, belonging to the Asteraceae family, is a perennial and aromatic species with numerous medicinal properties. In this study, in order to evaluate and compare the quality and quantity of essential oil of flowering shoots and each of its parts (flowers, leaves and stems), the seeds of T. polycephalum Schultz. Bip. Subsp. polycephalum was collected from Kurdistan province (around the Qorveh city) and cultivated in the Alborz Agriculture Research Station, associated to the Research Institute of Forests and Rangelands. After collecting the aerial parts in full flowering stage, organs were separated and dried in the shade and essential oil extraction was carried out by hydro-distillation. The essential oils were analyzed by using a gas chromatography (GC) and gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The highest yield of essential oil (W/W relative to dry weight) was obtained from flowering shoots (0.87%) and the lowest yield was obtained from stems (0.12%). The oil yield of leaves and flowers was calculated to be 0.61% and 0.46%, respectively. The main compounds in the oil of flowering shoots were camphor (35.5%), cis- chrysanthenol (10.1%) and α-terpinene (9.5%). Camphor (25.4%), α-terpinene (13.2%), and cis-chrysathenol (11.2%) were found in the essential oil of leaves. Trans-β-farnesene (39.7%) and camphor (8.5%) were the main components in the essential oil of stems. According to the results, if camphor and cis-chrysanthenol is the target of essential oil extraction, distillation from flowering shoots and leaves is recommended; however, to achieve the most amount of trans-chrysanthenyl acetate, distillation from flowers is recommended.
    Keywords: Tanacetum polycephalum Schultz. Bip. Subsp. polycephalum, essential oil, camphor, cis, trans-chrysanthenol
  • A. Baghizadeh, M. Moghaddari, Gh. Bakhshi Khaniki Pages 673-681
    Teucrium polium L. is an herbaceous, perennial and hyperbranched plant. Teucrium polium grows in different parts of Europe and the Middle East, such as Iran. In order to determination of genetic diversity of Teucrium Polium gemlplasm in Kerman province, 15 genotypes were collected. The DNA was extracted using CTAB method. Fifteen RAPD primers were used for PCR. The electrophoresis results were analyzed using NTSYS software applying UPGMA method with Dice coefficient. To assess the phyto-chemical diversity of Teucrium polium germplasm, the essential oil of seven genotypes of Teucrium Polium was prepared by hydro distillation. The identification and analysis of essential oil composition was done by GC/MS with calculation and study of retention indices and mass spectrometry. Cluster analysis was done for the results of GC/MS by SPSS12 software. After electrophoresis of PCR products, 182 bands were found in the range of 230 to 2300 bp. A number of 169 bands (93%) were polymorphic. The genetic similarity of the genotypes was 0.37 to 0.72. Based on cluster analysis of molecular data, the collected samples were divided into four groups. The essential oil constituents in Kohbanan, Baghin, Shahrbabak, Anbarabad, Ravar and Kerman genotypes were identified. The samples were classified into three groups by cluster analysis of phytochemical data.
    Keywords: Genetic, phytochemical diversity, Teucrium polium L, RAPD, essential oil, GC, MS
  • E. Aghili, K. Shahanipoor, L. Amjad Pages 682-688
    The genus Anthemis is the largest genera of the Asteraceae family. Anthemis gayana Boiss. alters the activity of liver enzymes and reduces liver enzymes and oxidative stress. Paracetamol (acetaminophen) is widely used as an antipyretic and analgesic drug, which at high levels leads to an increase in liver transaminase activity in humans and animals. The present study was aimed to determine the protective effect of Anthemis gayana methanolic extract on liver function and oxidative stress in Wistar rats treated with paracetamol. In this experiment, 40 male wistar rats were divided into eight groups of five. Animals in the first group (control) received normal saline. The second group (placebo) received paracetamol (300mg/kg). The third, fourth, and fifth group received Anthemis gayana methanolic extract (100, 200, 300mg/kg) and the sixth, seventh and eighth group received Anthemis gayana methanolic extract (100, 200, 300mg/kg) and paracetamol (300mg/kg) intraperitoneally for 30 days. AST, ALT, ALP, MDA were measured 48 hours after the last injection. The results showed a significant increase AST, ALT, ALP activity in serum in the group treated with paracetamol as compared with control group (P
    Keywords: Anthemis gayana Boiss, liver enzymes, methanolic extract, acetaminophen
  • S.F. Taghizadeh, Gh. Davarynejad, J. Asili, S.H. Nemati, Gh.R. Karimi Pages 689-702
    Chemical composition, antioxidant, antimicrobial and cytotoxicity of the essential oil obtained from the leaf of Pistacia vera L. var. Sarakhs was investigated in the present study. Chemical composition of the essential oil was analyzed using Gas chromatography- Mass Spectrometry (GC-MS) method. Twenty eight compounds, representing 98.28% of the total oil, were characterized. The oil was predominated by monoterpene hydrocarbons (48.8%), sesquiterpene hydrocarbons (35.68%) and oxygenated monoterpenes (11.5%). The antimicrobial activity of the essential oil was investigated against four bacterial strains and one fungus. The essential oil showed a good activity against Gram-positive bacteria particularly Staphylococcus aureus (minimum inhibitory concentration [MIC] and minimum bactericidal concentration [MBC] = 16 µg/ml) and Bacillus cereus (minimum inhibitory concentration [MIC] and minimum bactericidal concentration [MBC] = 90 µg/ml). However, Gram-negative bacteria (Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa) were resistant to the essential oil (minimum inhibitory concentration [MIC] and minimum bactericidal concentration [MBC] = 135 µg/ml). The antioxidant potential of essential oil was examined using DPPH, FRAP and β-carotene/linoleic acid (BCB) assay. The oil was considerably active in the DPPH assay (IC50 = 19.03 ± 0.005 µg/ml). Moreover, in vitro cytotoxic activity was assessed against three cancer cell lines (MCF-7, PC3 and DU-145) using Alamar blue assay, with IC50 value less than 32.20 µg/ml for MCF-7 cells.
    Keywords: Pistacia vera L. var. Sarakhs, cell line, microbial strains, monoterpene